STERYLNE ZAKRĘCARKI

Oferta przemysłu mleczarskiego jest szeroka – poza mlekiem w różnej postaci (zagęszczonym, w proszku), obejmuje śmietanę, masło, kefiry, maślanki, sery i jogurty. Nabiał produkowany jest w ramach procesów składających się z wielu etapów, na liniach produkcyjnych, które stanowią nagromadzenie specjalistycznych maszyn oraz rozwiązań z zakresu pomiarów i automatyki. W artykule przedstawiamy ich przykłady, wyjaśniając przy okazji specyfikę przetwórstwa mleka i wpływ, jaki wywiera ona na dobór wyposażenia zakładów tej branży.

Posłuchaj
00:00
Spis treści

STERYLNE ZAKRĘCARKI

W napełniarkach wprowadzane są także specjalne rozwiązania konstrukcyjne zapobiegające przenoszeniu zanieczyszczeń. Przykładowo niepożądany jest kontakt między dyszą dozującą a szyjką butelki, bowiem w razie skażenia jednego opakowania bakterie łatwo rozprzestrzenią się wtedy na pozostałe, do których kolejno będzie wlewany produkt. By tego uniknąć, na przykład w napełniarkach objętościowych w głowicach montuje się przepływomierze elektromagnetyczne, a w napełniarkach wagowych wbudowuje się czujniki wagi w uchwyty na opakowania.

Jeżeli z kolei chodzi o zakręcarki, problemem są zanieczyszczenia, których źródłem mogą być ich ruchome uszczelnienia oraz części zabezpieczone środkiem smarnym. W celu ich ograniczenia w konstrukcjach aseptycznych stosowane są różne rozwiązania. Na przykład ruchoma część głowicy zamykającej jest zabezpieczana kołnierzem.

Skuteczniej można ją odseparować od produktu, jeżeli jest nieruchoma, a opakowania są podnoszone w uchwytach z podnośnikiem i pod nią podstawiane. W takim przypadku rozwiązania wymagają jednak inne kwestie, jak na przykład to, że zbyt szybkie przemieszczanie butelki w górę może powodować niepożądane rozchlapywanie jej zawartości.

Mateusz Amroziński

FANUC Polska

 

 

Jaka jest specyfika przemysłu mleczarskiego, porównując go z innymi sektorami przemysłowym? Jakie są wymagania względem robotów w nim wykorzystywanych?

Przemysł spożywczy, a w tym mleczarski, charakteryzuje się specyficznymi wymogami, niespotykanymi w innych gałęziach produkcji. W szczególności dotyczy to różnorodnych właściwości produktów, a także warunków higienicznych, które warunkują utrzymanie świeżości, czystości i eliminowanie zagrożenia związanego z gromadzeniem się bakterii.

Roboty do pracy w tej wymagającej branży muszą spełniać restrykcyjne wymagania. Przede wszystkim muszą być przygotowane do współpracy z wieloma produktami różniącymi się kształtem, wymiarami, masą, strukturą, temperaturą, itd., a co za tym idzie wymagają specyficznych systemów rozpoznawania, chwytania i przenoszenia. Powinny również cechować się gładką powierzchnią i bardzo dokładnym uszczelnieniem, co umożliwia ich bezproblemowe mycie i spłukiwanie (stopień ochrony IP67/IP69). Robot przeznaczony do pracy w branży mleczarskiej musi być również przygotowany do stosowania certyfikowanych smarów, dopuszczonych do kontaktu z żywnością.

Dobór robota do konkretnego procesu produkcyjnego wymaga szczegółowej analizy potrzeb. Pod uwagę należy wziąć szereg czynników, poczynając od rodzaju, struktury czy gabarytu produktu, poprzez oczekiwaną wydajność i elastyczność pracy robota, aż po dostępną przestrzeń i warunki panujące w hali produkcyjnej. Robot musi wykonywać swoje zadania szybko i precyzyjnie, a w przypadku jakichkolwiek problemów – wychwytywać niezgodności ze wzorcem i je usuwać, najlepiej bez konieczności zatrzymywania całej linii. Sprawą najwyższej wagi jest zapewnienie wysokiego poziomu bezpieczeństwa oraz skuteczne ograniczenie kosztów procesu wytwórczego.

 

Jakie są trendy w branży i co może się tu zdarzyć w kolejnych latach?

Nieustanny rozwój technologii sprawia, że roboty mogą przejmować coraz szerszy zakres zadań. Dziś są w stanie nie tylko perfekcyjnie obsługiwać produkty w ramach tradycyjnych procesów m.in. sortowania, pakowania, dozowania, napełniania, układania poszczególnych smaków i rodzajów w opakowaniach zbiorczych, konfekcjonowania, paletyzacji, itp., ale także realizować zadania dotychczas zarezerwowane dla ludzi. Do takich należą m.in. identyfikacja, kontrola jakości, śledzenie przepływu surowca/produktu na każdym etapie produkcji, począwszy od miejsca wytwarzania i pozyskiwania surowca, poprzez przetwarzanie, a na przekazaniu gotowego wyrobu do dystrybucji kończąc.

Z uwagi na to, że branża produkcji wyrobów mlecznych wciąż się rozwija, i dzieje sie to w obliczu nieustannego wzrostu kosztów produkcji i pogłębiającego sie niedoboru pracowników, automatyzacja tego sektora z pewnością będzie postępować. Inwestycjom w roboty będą sprzyjać nowe oczekiwania rynku w zakresie wprowadzania innowacji, coraz wyższy poziom inteligencji robotów, a także obniżający się z roku na rok koszt robotyzacji.

Powiązane treści
Automatyka dla branży spożywczej
TrustSens - pierwszy w świecie samokalibrujący się termometr przemysłowy - Samoczynna kalibracja za pomocą wbudowanego wzorca temperatury
Wydajne, kompaktowe maszyny napełniające dla przemysłu spożywczego i innych sektorów - PC-based Control: czterokrotnie szybsze ważenie z dokładnością do 0,5%
Przewidzieć nieprzewidywalne
System VarioFlow plus zapewnia nowoczesną produkcję torebek z herbatą
Najnowsze rozwiązania automatyki przemysłowej w przetwórstwie mleka
Roboty wspierają produkcję wyrobów mięsnych
Kontrola poziomu cieczy w zbiornikach - Przekaźniki nadzorcze i wyłączniki pływakowe firmy Finder
Zobacz więcej w kategorii: Temat miesiąca
Artykuły
Oil&gas i sektor chemiczny - automatyka i pomiary w branżach procesowych
Silniki i napędy
Nowoczesne przekładnie i motoreduktory - kompendium
Obudowy, złącza, komponenty
Nowoczesne kable, złącza i osprzęt kablowy
Przemysł 4.0
Smart Factory 2024
Bezpieczeństwo
Automatyka i urządzenia do zastosowań specjalnych
Przemysł 4.0
Nowoczesna intralogistyka i logistyka zakładowa
Zobacz więcej z tagiem: Artykuły
Konferencja
Inteligentna robotyzacja w zasięgu ręki. ASTOR Tour 2025!
Targi krajowe
Targi Energetyczne ENERGETICS 2025
Targi krajowe
16. Międzynarodowe Targi Kolejowe TRAKO 2025

Poradnik doboru rozwiązań drukujących - drukarki mobilne, stacjonarne i przemysłowe

Jak dobrać drukarkę do zastosowań w logistyce, przemyśle czy handlu? Na co zwrócić uwagę, jeżeli chodzi o cechy i funkcje urządzenia? Jak zapewnić wysoką niezawodność pracy oraz trwałość systemu drukującego? A co z oprogramowaniem? W artykule odpowiadamy na powyższe pytania, przedstawiając przykłady nowoczesnych urządzeń drukujących, które z powodzeniem sprawdzają się w wymienionych zastosowaniach.
Zapytania ofertowe
Unikalny branżowy system komunikacji B2B Znajdź produkty i usługi, których potrzebujesz Katalog ponad 7000 firm i 60 tys. produktów