PARAMETRY PROCESOWE
Na właściwości produktu gotowego, z których najważniejsze to: resztkowa zawartość wilgoci oraz rozmiar cząstek, wpływa szereg czynników. Zalicza się do nich parametry pracy poszczególnych modułów suszarki rozpyłowej, które wymagają monitorowania, a niektóre też regulowania. Są to m.in. wartości następujących wielkości:
- natężenia przepływu produktu doprowadzanego do rozpylacza – przy określonych ustawieniach rozpylacza średnica kropel zwiększa się wraz ze wzrostem natężenia przepływu mleka,
- ciśnienia, w przypadku rozpylaczy ciśnieniowych albo prędkości obrotowej tarczy, w przypadku atomizerów typu odśrodkowego, od których zależy średnica kropel – im ciśnienie lub prędkość obrotów są większe, tym mleko zostanie bardziej rozdrobnione,
- temperatury powietrza osuszającego – im będzie większa, tym powietrze będzie suchsze,
- wilgotności powietrza osuszającego – im będzie większa, tym mniej skuteczne będzie suszenie, a dodatkowo produkt może przywierać do ścianek komory,
- natężenia przepływu powietrza osuszającego – dobór odpowiedniej wartości tej wielkości wymaga kompromisu, bowiem im jest większa, tym większa jest efektywność procesu separacji proszku od powietrza w odpylaczu cyklonowym, z drugiej strony wtedy jego kontakt z kroplami produktu jest krótszy, co sprawia, że efektywność absorpcji wilgoci maleje,
- temperatury powietrza wylotowego z cząstkami proszku – jest to najwyższa temperatura, do jakiej może się podgrzać produkt, nie można jej bezpośrednio regulować, gdyż zależy od temperatury medium suszącego na wlocie, jego natężenia przepływu oraz właściwości osuszanego produktu.